Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Обряд хрещення дитини

Питань, пов'язаних з проведенням таїнства хрещення багато: де хрестити, коли, як, чи потрібна видеосъемка крестин ...  Докладні відповіді, звичайно, краще пошукати у священика, який проводитиме обряд.

У щиро віруючих батьків, не повинно виникати питання: для чого хрестять дитину, оскільки в Біблії сказано, що «Хто увірує й охреститься, буде врятований, а хто не увірує, засуджений буде». І хрещена дитина, значить, перебуває під заступництвом у Бога, а крім того, у неї з'являється свій ангел-хранитель і заступник (святий, чиїм ім'ям названо дитину при хрещенні).

Як бути батькам, які належать до різних релігій? У таких випадках, в першу чергу, доведеться домовитися між собою про те, яку релігію вони побажають своїй дитині. І якщо вибрано православ'я, то хрестити дитину будуть по православним звичаєм, тільки батько іншої віри не зможе бути присутнім при здійсненні обряду. Важливо тільки пам'ятати про те, що вибір цей - справа непростий, і якщо ви похрестили свою дитину, намагайтеся і далі триматися православних традицій щодо її виховання.

Традиційно дитину хрестять на 40й день після її народження або пізніше. Це пов'язано з тим, що жінці в перші тижні після пологів в храм вхід заборонено, оскільки вона вважається «нечистою». Можливо і більш раннє хрещення, приміром, на восьмий день, проте при здійсненні обряду в храмі, мати не зможе бути присутньою.

Ім'я дитині при хрещенні, насправді, вибирається ще до хрещення, відповідно до іменами тих святих, чиє ім'я значиться в церковному календарі на день народження малюка. Правда, буває так, що такі імена не зовсім відповідають сучасній ситуації. Існує повір'я, що хрестити і називати по паспорту треба спеціально різними іменами, мовляв, це допоможе вберегти дитину від пристріту. Але це повір'я до православного світу не має ніякого відношення і прийшло до нас з єврейських традицій або ісламу. Перехрещувати дитину в інше ім'я, якщо вона, наприклад, захворіла, не можна.

У хресні, як правило, вибирають близьких людей: родичів, друзів. Нерідко ними стають ті, хто вже був свідком на весіллі. І це не забороняється. Насправді, хрещеним може бути хто завгодно: дідусі та бабусі хрещеника, старші брати і сестри, тітки-дядьки, друзі-подруги. Заборон всього вісім: невіруючі, представники іншої релігії (навіть християнської, але неправославної), одружені між собою (в т.ч. батьки дитини), монахи і монахині, душевнохворі, малолітні, а також що прийшли в храм в нетверезому вигляді. Якщо майбутній хрещений або хрещена вашої дитини неправославні, але самі хочуть прийняти хрещення, вони повинні це зробити заздалегідь, але ніяк не в один день з малюком.

Цікавий факт: якщо батьки дитини є нехрещеними, це перешкодою для здійснення обряду не є.

Насправді, хресними подружжя взагалі бути не можуть. Або після того, як вони стануть хресними, вони повинні перестати жити подружнім життям (мається на увазі не стільки спільне проживання, скільки виконання подружнього обов'язку). Більш того, якщо хлопець з дівчиною стали хрещеними батьками і потім, через якийсь час самі захотіли одружитися, вони, за церковними канонами не можуть цього зробити, тому що вже є духовними братом і сестрою.

Кого б ви не вибрали, це має бути не просто близька людина, але людина, готова взяти на себе турботу про хрещеника, стати його духовним наставником. В католицьких країнах хресні батьки стають першочерговими кандидатами на опікунство в разі загибелі батьків їх хрещеника; а інші родичі, навіть найближчі розглядаються тільки в другу чергу.

Звісно, хрестити дитину треба в церкві. Прихід можна вибирати на свій розсуд.

Можна похрестити дитину вдома і навіть у лікарні, де ви народжували. Але такі випадки, як правило, залишають для екстреної необхідності, наприклад, якщо дитина хвора. Батьки повинні бути одягнені по християнським православним законам: жінки з закритими плечима і ногами і покритою головою, чоловіки - з непокритою головою. Решта: штани або довга спідниця, сукня чи костюм - справа вашого бажання. Головне, щоб вбрання не було зухвалим.

Для дитини в асортименті продають хрестильні набори: пелюшка, конверт, чепчик, хрестинна сорочка з вишивкою. Все це дуже красиво і, можливо, допомагає батькам створити атмосферу свята. Але зовсім не обов'язково. Все що потрібно для хрещення - хрестинна сорочка (можна використовувати і звичайну білу чисту сорочечку), чиста пелюшка і рушник (або ще одна пелюшка, щоб витерти дитину після занурення в купіль). Коли дитину будуть хрестити, вон повиннна знаходитися в одній тільки пелюшці, без одягу і підгузника. Хрестинну сорочку дитині надягають вже після здійснення обряду.

Дитині на хрещення традиційно дарують символи віри - хрестик, іконка з зображенням святого покровителя, - вони подаються хресними батьками. Вони ж можуть купити (а краще - зшити своїми руками) хрестинну пелюшку і сорочку. Її, до речі, потім можна передавати «у спадок». Але якщо вам самим неодмінно хочеться щось подарувати, вибирайте подарунки, пов'язані з православною вірою (Біблія, чотки, ладанка, іконка) або традиційні: срібна ложечка, брязкальце. На хрестини подарунки повинні бути чисто символічними, адже головний подарунок для вашої дитини - саме таїнство, яке відкриває їй вікно в праведний світ і дає можливість знайти захисника і покровителя.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com