Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Інженерні системи заміського будинку

Сучасний заміський котедж являє собою складний інженерно-технічний комплекс, що включає цілий ряд комунікацій. Без них неможливо налагодити повноцінне життя, а значить, ці системи повинні закладатися в проект спочатку.

Колись у заміський будинок досить було провести електрику, підвести воду з колодязя і, встановивши найпростіший котел, насолоджуватися зручностями нового житла. Такого роду інжинірингові роботи дачники радянських часів проводили, як правило, без всякого проекту. Будинок спочатку будували, а вже потім, якщо вистачало коштів, займалися монтажем комунікацій.

Сьогодні інженерна начинка індивідуальних будинків не тільки зрівнялася з аналогічним набором систем у міських квартирах, але доволі часто перевершує його за ступенем складності. В першу чергу, збільшився масштаб, і зросла потужність інженерних систем, що обслуговують сучасний котедж. Площа індивідуального будинку в більшості випадків набагато більше площі квартири. Не будемо забувати і про те, що в міське житло життєзабезпечуючі функції доставляють централізовано. За містом всі інженерні системи суто індивідуальні. Одна справа, якщо тепло надходить по трубах зі сторони, інша, коли котельня розташовується в будинку. Дуже просто знову ж отримувати гарячу і холодну воду по центральному водопроводу, і дуже непросто налагодити подачу води (очистивши її по ходу від маси шкідливих домішок) з свердловини. Іншими словами, в інженерному плані індивідуальний будинок вельми складний і вимагає особливої відповідальності в питанні проектування та монтажу комунікацій.

Проте деякі домовласники ставляться до вирішення цього питання на подив легковажно. Приступаючи до будівництва, вони в першу чергу думають про те, щоб звести «коробку», що включає в себе фундамент, несучі стіни з перегородками, кроквяну систему з покрівлею, віконні та дверні блоки. І лише після того, коли закритий теплий контур, починають думати про комунікації: замовляти проект інженерних систем, закуповувати обладнання, запрошувати монтажників і т. П. Подібна послідовність продиктована, перш за все, бажанням заощадити, в тому числі на проекті. Ну, не вистачає грошей на все відразу, тому зведення споруди і розділяється поетапно - на закупівлю, будівництво та монтаж інженерії. Ця копійчана економія на проектної документації згодом обертається набагато більш серйозними витратами.

Проект самої споруди повинен робитися одночасно з проектом інженерних систем. Вже на стадії ескізного проектування необхідно чітко уявляти, які саме комунікації будуть в будинку, де буде розташовуватися обладнання, де пройдуть трубопроводи, електричні кабелі, повітропроводи та ревізійні люки http://www.стройдом.com.ua/page-revizionnyie_lyuki.html для обслуговування розгалуженої системи комунікацій будинку. На стадії робочого проектування всі ці системи мають бути внесені до креслення; в них необхідно точно показати всі технологічні отвори, кабель-канали, проходи комунікацій через стіни, перекриття або покрівлю. Коли всі етапи і нюанси відображені в проектній документації, можна зайнятися і економією, тобто спочатку зупинитися на стадії будівельних робіт, а вже потім, у міру накопичення грошових коштів, поступово заповнювати будинок інженерними системами. У цьому випадку можна бути впевненим, що рано чи пізно будь-яке обладнання знайде своє місце, а трубопровід або кабель пройдуть там, де належить.

Інакше можна нажити великі неприємності, що підтверджується численними випадками з практики. Наприклад, ви будуєте котедж великої площі, який плануєте опалювати за допомогою газового котла. Але, оскільки проблеми інженерії відкладені «на потім», забуваєте виділити приміщення під котельню. Можна, звичайно, спробувати налагодити опалення за допомогою підвісного котла, який розміщується десь в коридорі, але потужності такого обладнання навряд чи вистачить на генерацію тепла для великого заміського будинку. Підсумок - втрата одного з приміщень, яке в подальшому доведеться переобладнати під котельню; підвести до нього димар теж може виявитися завданням не з простих.

Залежно від площі будинку і ступеня його насиченості комунікаціями може виникнути і проблема керованості. Кількість і складність різноманітної інженерії в сучасному котеджі така, що іноді потрібна установка системи «Розумний будинок». Комунікації повинні працювати узгоджено, наприклад, система опалення - НЕ накачувати будинок теплом одночасно з інтенсивно працюючими кондиціонерами, які, навпаки, охолоджують повітря. Така система коштує недешево, але з часу вона себе окупає, оскільки дозволяє економити електроенергію, паливо і т.д. І в деяких випадках з метою зниження експлуатаційних витрат і досягнення комфорту краще витратитися на систему «розумний будинок», а не займатися черговою лукавою економією.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com