Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Поляризована Україна

До 2008 року в Україні існували підстави говорити про зародження і поступове становлення середнього класу. Фінансово-економічна криза і неефективна економічна політика уряду зупинили цей процес, і сьогодні ледь сформований середній клас розмивається. Варто при цьому нагадати, що сто українських багатіїв сукупно володіють активами, що в сумі становлять 61% українського ВВП.

Сьогодні в Україні до категорії бідних, тобто тих, хто живе в місяць на суму, меншу за прожитковий мінімум (з 1 жовтня цього року він становитиме 984 грн., або 123 дол.), належить понад 17% населення. Згідно з критеріями ООН, бідними вважаються ті, хто живе на суму менше 14 доларів на добу,  а відтак до цієї категорії слід віднести майже 80% населення України. Прикметно, що значну частку в цій категорії становлять багатодітні родини і сім’ї з дітьми до 3 років. Зростає бідність й серед працюючого населення. За інформацією Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ, в Україні до категорії бідних належать 80% домогосподарств, де є принаймні один працюючий. Відтак, низькі стандарти оплати праці призводять до загального зубожіння(1).

Стрімка поляризація українського суспільства за рівнем доходів становить серйозну загрозу соціальній стабільності України. Недавні виступи проти політики чинної влади підприємців, студентів, пільгових категорій населення можуть стати початком масштабного соціального протесту, не кажучи вже про те, що зубожіння населення призводить до стагнації розвитку українського суспільства.

За кордоном у представників української влади часто запитують: чому в такій багатій на природні ресурси країні такі бідні люди? Більшість запитуваних відповідають на це незмінно емоційно, згадуючи своїх попередників-злодіїв. Втім, дещо уважніші спостереження вказують на те, що головною причиною бідності в Україні є вся політична система, що дозволяє окремим людям наживатись за рахунок держави.

За паритетом купівельної спроможності, ВВП України оцінюється в 305 мільярдів доларів США.  Згідно з дослідженням, проведеним Центром Разумкова у травні цього року, 61% ВВП країни (у перерахунку на долари — 186 млрд.) — це активи, що належать сотні багатіїв. Відтак, на решту населення розподілено лише 39% ВВП, тобто 119 млрд. дол. Тепер розділіть ці 119 млрд. на 45 млн. громадян. Після таких нехитрих розрахунків ми з’ясуємо, що ВВП на душу населення насправді становить не 6700 дол., як свідчить офіційна статистика, а всього лише жалюгідні 2644 дол., що відкидає Україну в міжнародному рейтингу на 173 місце — десь між Єменом і Східним Тимором.  Такою є реальна картина зростання бідності в Україні.

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com