Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Тимошенко не проситиме Януковича

Колишній пре­м’єр­-міністр, лідер партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко не має наміру просити президента Віктора Януковича про помилування.

Про це журналістам біля Качановской виправної колонії №54 (Харків) заявив депутат Верховної ради Сергій Власенко (фракція «Блок Юлії Тимошенко-Батьківщина»).

Власенко відмітив, що Тимошенко обурена тим цинізмом, який прозвучав вечором 24 лютого з вуст Януковича в ефірі трьох загальнонаціональних каналів.

Він підкреслив, що немає ніяких підстав звертатися до Януковича з таким проханням. «Ні з якими заявами про помилування Тимошенко звертатися не буде, оскільки вона не скоювала тих злочинів, які їй інкримінуються», — сказав депутат.

При цьому він підкреслив, що Янукович визнав недотримання судом демократичних стандартів.

На думку Власенко, президент, будучи гарантом Конституції і гарантованих нею прав і обов’язків громадян, був би зобов’язаний відреагувати на це відповідним чином, використавши все наявні у нього повноваження. Ще у вересні 2011 року Тимошенко заявляла, що не має наміру просити Януковича про помилування у разі винесення їй звинувачувального вироку.

 24 лютого Янукович заявив, що готовий розглянути можливість помилування Тимошенко у разі її відповідного звернення.

Згідно з діючим законодавством засуджена екс-прем’єр Юлія Тимошенко не може бути помилувана. Про це у колонці на «Українській правді» пише керівник Служби з питань помилування секретаріату президента в 2005-2010 роках Віктор Мойсеєнко.

Він пояснив, що питання про помилування може бути розглянуте президентом після проходження справи усіх судових інстанцій (перша інстанція, апеляція, касація).

Проте, як зазначає Мойсеєнко, ключовим «процесуальним критерієм для застосування помилування є ступінь тяжкості скоєного злочину». Згідно з частиною 3 статті 365 Кримінального кодексу, за якою засуджена Тимошенко, злочин належить до категорії тяжких.

«У 6-му пункті Положення про порядок здійснення помилування, затвердженого президентським указом від 16 вересня 2010 року № 902/2010, зазначено, що «клопотання про помилування... засуджених за тяжкі злочини.., можуть бути задоволені лише за наявності обставин, що потребують особливо гуманного ставлення», — підкреслив Мойсеєнко.

Водночас категорія «особливо гуманного ставлення» не має конкретного визначення і має оціночний характер, пише експерт.

«У нашій практиці прикладами особливо гуманного ставлення до засуджених були наявність шістьох неповнолітніх дітей, а дружина зникла, ампутація ноги, невиліковна хвороба тощо», — зазначив він.

Втім, у справі Тимошенко таких підстав немає.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com