Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Скраплений газ зіб’є ціну?

Перед лицем «сланцевої революції» в США і інших країнах, російській газовій монополії треба розібратися з ефективністю інвестицій. Уряд Росії уперше визнав, що у «Газпрому» можуть виникнути проблеми з продажами газу в Європі. «Сланцева революція» в США і збільшення долі спотових контрактів (права власності тут виникають миттєво, в той же момент, коли укладається угода) можуть дуже ударити по «Газпрому» — він не зможе підтримувати високі ціни по своїх довгострокових контрактах. Переломним називається 2016 рік, коли США повинні закінчити спорудження потужностей для експорту дешевого сланцевого газу.

До цього додадуться внутрішні проблеми «Газ­прому» — зростання внутрішніх цін на газ супроводжуватиметься пропорційним зростанням податкового навантаження (підвищенням податку на видобуток газу). 

 «Газпром» навіть написав в уряд, що заплановане   різке підвищення податку суперечить правилам СОТ, оскільки не дає продавати газ з достатньою рентабельністю з урахуванням інвестицій. Проте «Газпрому» треба терміново підвищувати ефективність інвестицій, інакше він може стати неконкурентоздатним як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку.

Список основних ризиків для монополії Газпрому бачать так:

— Виручка від поставок газу на експорт формує близько 75% загальної виручки «Газпрому» (оцінка за 2011 рік). При цьому «Газпром» поставляє газ переважно через систему довгострокових контрактів, ціна яких прив’язана до зміни вартості кошику нафтопродуктів.

— Тиск на «Газпром» на європейському ринку посилився через зростання пропозиції зрідженого природного газу. Ціна газу на спотовому ринку — близько $320 за 1000 куб.м., ціна постачань по довгострокових контрактах «Газпрому» — $400-450 за 1000 куб.м. Доля «Газпрому» на європейському ринку вже знизилася, а в довгостроковій перспективі варто чекати і зниження його виручки від експорту.

— При цьому у США через зростання видобутку сланцевого газу ціна складає всього $110 за 1000 куб. м За оцінками експертів, в 2016 році США можуть почати постачання газу на експорт, а це означає, що ціни на європейському ринку знизяться ще більше. 2016 рік стане переломним: перші термінали для експорту газу відкриються в США і Канаді вже в 2015 році. Велика їх частина почне функціонувати в 2016-2017 роках. Канада планує експортувати 40 млрд куб.м. газу в рік в Японію і Південно-Східну Азію. США з терміналами на 100 млрд куб.м. в рік явно замахуються не лише на азіатський ринок).

— На внутрішньому російському ринку виросла доля постачань газу незалежними виробниками — за підсумками 2011 року на них припало близько 25%, це пов’язано з оптимізацією ними витрат на видобуток газу і з агресивнішими маркетинговими стратегіями компаній.

— У самого «Газпрому» операційні і капітальні витрати ростуть, що, по-перше, знижує ефективність групи «Газпром», а по-друге, знижує конкурентоспромож­ність газу, що поставляється ним.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com