Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Прага: часовий портал для туристів

«Прага нині зовсім не та, що була у 1968 р.», — каже мій старий знайомий, який «побував» тут у тому буремному для усього соцтабору році. Зрештою, наші солдати у своїй масі так і не зрозуміли для чого прибули на танках у Прагу. Для мого товариша та подія стала першою «екскурсією» у Західний світ і спогад про неї і «доброзичливих чехів» (наливали воїнам бехерівку), став найяскравішим спогадом юності і стоїть по важливості поруч із днем весілля і народженням первістка. Нині вже мало що нагадує про ті часи, а чехи заклопотані не пошуком шляхів до вільного життя (як ми), а  проблемою заробляння грошей в умовах економічної кризи.

Пражанам набагато легше це зробити, бо гроші самі пливуть у місто разом з нескінченним потоком туристів. Карлів міст вдень і вночі заповнений туристами з Росії, Китаю, Японії, Південної Кореї, Польщі, Німеччини, Іспанії та Італії. Тому перше, що питаєш у пересічного чеха: «Чи не набридає вам така кількість туристів?». Той лише усміхається — місцеві взагалі лише зрідка бувають у центрі, хіба що на роботу сюди ходять. Живуть чехи у спальних районах, де є невеликі будиночки на кілька сімей. А відпочивають на маленьких клаптиках землі, що лише карикатурно нагадують наші дачні обійстя. Проте, побутом особливо не переймаються. Тут я не побачив таких вичурних ландшафтних дизайнів як у Польщі. Видно, що чехи дещо обмежені в грошах. Вони не кидаються на чорнову роботу, але ту, яка є, цінують. Дуже доброзичливі до іноземців, з почуттям гумору, спокійні, відрізняють українців від росіян, але добре знають, що до українця можна звертатися російською. Лише одного разу екскурсовод на пивзаводі у Крушовіцах вибачився, що говоритиме російською, а не українською (бо вона у нього не зовсім літературна).

Прага дуже багата зеленими насадженнями — парками, садами, скверами, вони займають більше половини території міста, і Київ вже не здається найзеленішим містом Європи. У місті постійно проживає 1,2 млн. чоловік. Але насправді мешканців тут більше.  100 тис. заробітчан (громадян України — близько 35 тис.) тут постійно працюють. Подив викликає велика кількість в’єтнамців, які працюють у гастрономах (їх тут до 5 тис.).

Обов’язково відвідайте Празький Град — древню резиденцію чеських князів. Тут можна побачити не лише те, як жила знать. Завітайте на Злату улічку — подивіться, де тулився трудовий люд старої Праги і вам стане зрозуміло, як виріс добробут городян у порівнянні із Середньовіччям.

Празький Град  представлений шедеврами світової архітектури — готичний кафедральний собор св. Віта, Старий королівський палац і низкою музеїв за немалу вхідну плату.

Але найбільше туристів у Старому місті. Староместська площа зі знаменитим годинником на ратуші привертає аж напристойну увагу. До речі, під час війни сюди влучила одна-єдина на всю Прагу авіабомба («подарунок» від неуважного американського пілота, що переплутав Прагу з Нюрнбергом!) Бомба не вибухнула, але зруйнувала механізм знаменитого годинника. Згодом сапери все ж врятували ратушу.

 Карлов міст є найкрасивішим празьким мостом. Особливий шарм йому придають скульптури. Одна з них — скульптура Яна Непомуцького, біля якої завжди натовп бажаючих загадати сокровенне. Навколо моста багато чудових ресторанчиків, де можна порівняно недорого втамувати голод. До речі пиво тут не набагато дорожче за українське. Уряд з давніх часів утримує торговців у пристойних рамках, не даючи аж занадто підвищувати ціну на хмільний напій. Адже колись пиво було не алкогольним, а освіжаючим напоєм. Ним мили руки, вмивалися (відсутність хвороботворних бактерій).

Одним словом Прагою треба не «ходити», а насолоджуватися. Одного-двох днів для цього унікального міста буде замало. До речі, готелів у Празі вдосталь (ціна на пристойну кімнату в готелі — 350 грн на добу). Якщо бажаєте зекономити на їжі — купуйте смажені сосиски з капустою. Якщо дозволяють статки, то скуштуйте традиційної чеської кухні десь у Старому місті.

Андрій ГУСЄВ.
Фото автора

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com