Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БОРГИ ВИПЛАТЯТЬ

Борги із зарплат бюджетникам, а це близько 12 мільярдів гривень, будуть ліквідовані ще до кінця нинішнього року. Це пообіцяв міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко. Кабінет міністрів ухвалив рішення виділити необхідні кошти. Проте резервів для того, щоб закрити фінансовий рік без боргів у державному бюджеті не передбачено, нарікають представники профспілок.

Наприклад, боргів у держави перед львівською середньою спеціалізованою загальноосвітньою школою № 81 імені Петра Сагайдачного небагато, каже її директор Богдана Проців. Затримок із зарплатою чи оплатою за тепло і енергоносії немає, а проте видатки на інші статті шкільного бюджету, такі як ремонт та інші оплати, таки залишаються непокритими вже впродовж кількох місяців. Заборгованості зникнуть, якщо місцевий бюджет отримає те, що недоотримав від державного, але новий 2013 рік школа все одно розпочне з недоїмками, каже директор.

Борги є ті, які, скажімо, не проплачуються через брак місцевого бюджету, а він виник через те, що держава не повернула коштів, які витрачено на Євро у Львові

 Заборгованості виникають тому, що, з одного боку, неможливо передбачити рівень інфляції. А з іншого — контролювати керівників на місцевому рівні, які дозволяють собі скеровувати кошти не на захищені статті бюджету, до яких належать зарплати, а розпоряджатися державними коштами на свій розсуд, пояснює перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань бюджету Владислав Лук’янов. Коштів бракує і за рахунок збільшення мінімальної зарплати та поліпшення соціальних стандартів, переконує регіонал і запевняє: всі можливості для ліквідації заборгованостей у держави є.

Є затримка і це, безумовно, неприємний факт, але треба врахувати, що це все відбувається в ситуації світової кризи. «В першу чергу це податкові надходження, є резервні фонди уряду, можливості для запозичень… Усі захищені статті будуть профінансовані і тут немає сумніву. Є затримка і це, безумовно, неприємний факт, але треба врахувати, що це все відбувається в ситуації світової кризи. Бюджет на 2012 рік ми приймали в досить жорстких умовах і ми закладали надто суворі показники для уряду. Дефіцит державного бюджету закладався на рівні 1,5%, хоча ми знаємо, що нормальним для країн є дефіцит до 3%, а в ситуації кризи 5-7% », — пояснює Лук’янов.

Уряд бере кредити, погасити які мають платники податків, якими відповідно також є і працівники-бюджетники, каже перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, бютівець Сергій Терьохін. Проблема — у системі функціонування уряду, відтак заяву Тігіпка про ліквідацію зарплатних боргів бюджетникам опозиційний депутат називає черговою порожньою обіцянкою.

 «Уряд нещодавно взяв в борг близько мільярда доларів під дефолтну ставку 7,8% по долару. Це приблизно 8,2 мільярда гривень. Питання: а куди ці 8,2 мільярда гривень заборгованості, яку ми з вами як платники податків маємо поспіль погашати, підуть? Куди? Я не знаю. Мені здається, що цей уряд ні до чого не здатний. Треба міняти систему», — каже Терьохін.

Про те, що грошей із держскарбниці забракне на фінансування останнього місяця цього року було відомо відразу після ухвалення Закону «Про державний бюджет», запевняв заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк. Чому цього не передбачили одразу? Наразі, щоб закрити фінансовий рік лише «найпроблемнішій» освітянській сфері, за підрахунками профспілки освітян, потрібно понад 5 мільярдів гривень.

Радіо Свобода

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com