Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Захистимо право на освіту!

Напередодні у прес-центрі інформаційного агентства «Українські Новини» відбулася прес-конференція за участі ректора Міжрегіональної Академії управління персоналом Миколи Головатого, секретаря Наглядової Ради МАУП Василя Короткіна та голови Студентської ради МАУП Максима Кухаря.

Метою прес-конференції є спроба донести до якомога більшого кола свідомих та небайдужих громадян України ситуацію, що нині склалася з незаконною відмовою Міністерства освіти та науки України видати дипломи державного зразка випускникам МАУП 2005/2006 років.

Як відомо, рішення про невидачу дипломів державного зразка випускникам МАУП 2005/2006 навчального року було оформлено наказом міністерства 6 жовтня 2006 року на основі аргументації про буцімто перевищення Міжрегіональною Академією управління персоналом ліміту на видачу дипломів. 6 червня 2007 року Господарський суд Києва визнав рішення МОН незаконним і зобов'язав Міністерство освіти видати дипломи випускникам МАУП. 7 серпня 2007 це рішення було підтверджено Апеляційним судом Києва. А нещодавно аналогічне рішення^ але вже за позовом трьох студентів Академії, прийняв Апеляційний суд Хмельницької області.

Ректор МАУП Микола Головатий відзначив важливість проведення конференції: «Міжрегіональна Академія управління персоналом організувала сьогодні прес-конференцію, аби звернути увагу широкої громадськості, керівних органів влади та вищих посадовців на явище рейдерства у системі вітчизняної освіти.

Упродовж майже двох років МАУП намагається відстояти право студентів навчатися у тому ВНЗ, в якому їм подобається, який вони обрали, право студентів отримати дипломи державного зразка.

На превеликий жаль, ситуація зайшла у глухий кут, але фактичне намагання у рейдерський спосіб знищити МАУП, передусім Міністерством освіти та науки України, безпосередньо паном міністром Станіславом Ніколаєнком, триває. Рішення Господарського суду Києва від 8 червня цього року стосовно видачі 4 655 дипломів студентам 2005/2006 навчального року Міністерство освіти не виконало, навіть попри рішення Державної виконавчої служби про примусове виконання. З вересня Міністерство освіти тричі пікетували студенти МАУП. Тепер    вони    збираються організувати голодування. Своєю чергою, керівництво Академії, розуміючи що йдеться про здоров'я студентів, усіляко намагається зупинити ці спроби. Але ігнорування міністерством питання видачі дипломів, затримки ліцензування та акредитації, упереджених перевірок вимагає від нас продовжувати боротьбу за справедливість, щоб в Україні запанувало верховенство права та закону про освіту».

Також ректор виклав своє бачення вирішення проблем у вітчизняній системі освіти: «Ми задля успішного вирішення питання видачі дипломів нашим випускникам куди вже тільки не зверталися. Міжнародні організації стверджують, що це виключно внутрішньо українське питання, тому не втручаються, але ми вдаватимуся до всіх конституційних заходів, щоб відстояти право студентів на освіту і випускників на законне отримання дипломів про освіту. Понад те, ми взагалі проти пластикових дипломів, які виробляє державне підприємство «Освіта» і видає Міністерство освіти України, адже нині дипломи є предметом торгу на внутрішньому ринку. Наш випускник Максим Кухар подав судовий позов у Солом'янський районний суд Києва щодо легітимності державних пластикових дипломів, і суд визнав диплом нелептимним, оскільки він не є документом суворої звітності. Отже, питання в тому, щоб кожен вітчизняний навчальний заклад видавав власний диплом про освіту, так, як це вже давно практикують закордоном, і був відповідальним за рівень підготовки студентів. Ось тоді нехай на ринку праці змагаються авторитети тих ВНЗ, які видають дипломи власного зразка. З часом ринок самостійно, без адміністративного втручання визначить, які ВНЗ підлягають закриттю через нерентабельність на ринку освітніх послуг, а які перетворяться на флагманів вітчизняної освіти».

Кухар: «На сьогодні, ми, на жаль, змушені констатувати факт повного беззаконня законодавчої та виконавчої гілок влади. Адже нині не наші народні обранці, не державні чиновники, а саме найменш захищена верства населення змушена самостійно відстоювати свої конституційні права. Нині багато говорять про Конституцію України, але ніхто не говорить про порушення статті 53 Основного Закону про право громадян на освіту.

Уявіть собі: по закінченні школи молоді та спраглі до знань юнаки та дівчата складають вступні іспити, вступають до вищих навчальних закладів, аби отримати знання і в кінцевому результаті диплом, сумлінно ходять на навчання, складають залікові та екзаменаційні сесії, по закінченні п'яти років навчання — державні іспити, а їм чиновники з міністерства заявляють, що вони позбавленні права отримати державний диплом?! У такому разі в мене запитання до пана міністра1: чому Міністерство освіти протягом п'яти років не встановило порушення ліцензійного обсягу і хто саме зі студентів не потрапив під ліцензійний обсяг?!

Сьогодні здійснюється антидержавна, антиконституційна діяльність проти МАУП з метою знищення. Але усі спроби ліквідувати Академію як ВНЗ, лише згуртовують студентський актив та працівників МАУП. Також сьогодні доконаним є факт цинічного невиконання рішень судів. А за це Кримінальним кодексом України передбачено кримінальну відповідальність.

Наразі більше року понад 4 тисячі випускників Академії позбавлено права працевлаштуватися, адже міністерство не видає їм дипломи, без яких, як відомо, на роботу не візьмуть. Отже, міністерство нас елементарно позбавило права на роботу. Це грубе порушення прав та свобод людини та нашого конституційного права на здобуття освіти.  

Тому ми, студенти та випускники МАУП, будемо до останнього, в межах Конституції, відстоювати свої права на освіту, згідно з чинним законодавством нашої держави».

Василь Короткін: «Що­до виконавчого провадження справи видачі дипломів, оскільки постанова Господарського суду Києва від 8 червня 2007 року набрала чинності, Господарський суд Києва видав виконавчий лист і направив його нам, в Академію. Ми його представили Державній виконавчій службі, яка, своєю чергою, винесла рішення про добровільне виконання рішення суду. МОН проігнорувало цю постанову. Тоді 2 серпня Департамент виконавчої служби при Мін’юсті виніс постанову про примусове виконання рішення суду Міністерством освіти. 9 серпня МОН направило лист до державної виконавчої служби з вимогою, щоб МАУП надала їм документи по студентах, які не отримали дипломи. Ми вже двічі направляли усі необхідні документи до Міністерства освіти, яке невідомо з яких причин й надалі затягує питання видачі дипломів випускникам Академії. Тому це не що інше, як грубе порушення чинного законодавства та протидія законно діючому навчальному закладу».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com