Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Просвітницька діяльність МАУП на Луганщині

Голові Наглядової Ради МАУП
В.Щокіну

 Вельмишановний Георгію Васильовичу!

Звертаємося до Вас з вдячністю за науково-просвітницьку та виховну роботу, яку здійснює під Вашим керівництвом Луганський інститут МАУП.

Колектив школи-гімназії №59 м. Луганська у січні 2006 року уклав угоду з Луганським інститутом МАУП про спільну діяльність. Предме­том угоди є реалізація практичних переваг гімназійної освіти в режимі спів­робітництва комплексу «Луганський інститут МАУП-школа-гімназія №59». Угода допоможе створити сприятливі умови для розбудови на базі нашого закладу осередку відродження української освіти, розробляти освітні технології, що відповідають принципам виховання українських патріотів. Сподіваємося, наша спільна діяльність сприятиме розкриттю духовно-емоційних, розумових і фізичних здібностей молоді, бо грунтується на засадах української народної педагогіки. Особливу увагу наші педагогічні колективи приділяють розвитку творчого мислення дітей, формуванню навичок самостійного освоєння і критичного аналізу нових даних, пошуку доказів для їх перевірки.

Реалізація цієї угоди активізувала діяльність гімназійного наукового товариства. Учителі і старшокласники беруть участь у наукових конференціях і семінарах, які спільно проводяться інститутом МАУП і школою-гімназією №59. Так, учителі української мови та літератури Т.Са­домова та О.Ішук зробили доповіді на науково-практичному семінарі «Актуальні проблеми сучасного мовознавства», який відбувся в нашому закладі в листопаді 2006 року. На нього були запрошені студенти, старшокласники, представники громадськості. Протягом 2006—2007 років викладачі Луганського інституту МАУП проводили разом із ученими різних міст України науково-практичні конференції «Голодомори в Україні у XX столітті». Ці наукові зібрання, започатковані одними з перших у Луганську, розкривають найтрагічніші сторінки історії нашого краю часів більшовиць­кого панування, повертають історичну пам’ять нашим сучасникам. До цієї роботи залучені й педагоги школи-гімназії.

Директор Луганського інституту МАУП, генерал-полковник козацтва, Головний отаман, командувач Південно-Східним оперативним округом О.Матві­єнко приділяє велику увагу вихованню молоді і студентів на багатогранних козацьких традиціях. Його колектив надає допомогу шкільному козацькому осередку ім. Петра Сагайдачного. Щорічно п’ятикласників посвячують у козачата, відбуваються спортивні змагання, конкурси, вечори на козацьку тематику. Серед старшокласників школи-гімназії став популярним захід «Козацьке братство», присвячений Дню захисника Вітчизни. Викладачі МАУП проводять роз’яснювальну діяльність, пропагують козацькі ідеї і традиції серед підлітків і юнацтва. Колектив інституту розробляє методику виховання молоді на козацьких традиціях. Ці форми роботи виховують національно-патріотичну активність молодих громадян України.

Луганський інститут МАУП проводить спільну роботу з Луганським міським об’єднанням Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, іншими громадськими організаціями. Реалізуючи Державну програму розвитку і функціонування української мови, просвітяни міста разом з інститутом у грудні 2006 року провели конференцію старшокласників і студентів на тему «Видатні історичні постаті України». На конференції разом із студентами МАУП виступали учні Луганських шкіл №№ 21,22,31,51,55,59. Торік у грудні проведено конференцію шкільної і студентської молоді «Тут Україна зустрічає схід сонця». Вона була присвячена історичному минулому Луганщини, видатним людям нашого краю, розвитку його культури, освіти й науки. Наприкінці минулого року учні школи і студенти інституту взяли участь у Всеукраїнській акції громадського руху «Не будь байдужим!» «Зроби подарунок Україні — переходь на українську!» Учасникам заходу роздано 500 малинових книжечок з порадами щодо переходу на українську мову. Це невелике, але змістовне і сучасне видання допоможе мешканцям Луганщини спілкуватися українською мовою. Ці заходи інституту і громадських організацій утверджують у суспільстві принципи національної демократичної держави, духовних і культурних цінностей української нації. Участь молоді в цих справах сприяє її вихованню на засадах українського патріотизму, духовності й культури.

Ми бачимо, що комплексом «Луганський інститут МАУП — школа-гімназія № 59» зроблено багато спільних корисних справ. Інститут і його керівник О.Матвієнко є генераторами цієї діяльності. Але це тільки початок нашої спільної творчої й цікавої роботи. Ми бачимо напрями роботи на кілька років уперед і впевнені у важливості й необхідності нашої співпраці в майбутньому.

Ю.ПРИНЬ,
директор ЛНВК школи-гімназії № 59,
голова Луганського міського об’єднання
ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com