Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нормальний сон «очищує» мозок

Хороший стабільний сон дозволяє мозку фі­льтрувати одержувану за день інформацію і при пробудженні готуватися до нових знань і адаптуватися до нових умов навколишнього середовища, з’ясували неврологи Університету Вісконсіна-Медісона /США/. Згідно з одержаними результатами, сон «освіжає» мозок шляхом залучення синапсів — ділянок, які дозволяють клітинам взаємодіяти з іншими нейронами. Відкриття припускає, що синапси сильніші, коли ми прокидаємося після міцного і здорового сну, а мозок «очищений» від непотрібної інформації. Таким чином сон економить енергію, простір і матеріал, зібраний в мозкових функціях.

Учені зафіксували, що рівень сигналізуючих білків в синапсах між нейронами падає від 30 до 40 відсотків під час сну. В кінці сну синапси різко скорочуються, а найслабкіші з них можуть навіть зовсім зникнути. Тепер ідея про те, що необхідно добре висипатися перед іспитом або відповідальним заходом, підтверджена науковим доказом: завдяки нічному відпочинку зранку мозок готовий до навчання, обробки нової інформації і функціонуватиме ефективніше. Крім того, нормальний сон важливий для закріплення в пам’яті того, що ми дізналися за день.

 

ami-tass.ru

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com