Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Застаріла інформація

У щорічній доповіді Державного департаменту США за 2010 рік про дотримання прав людини у світі ситуацію в Україні названо критичною. Зокрема, у доповіді йдеться про значні порушення представниками правоохоронних органів прав людини, що стосуються, зокрема, затриманих осіб, біженців, шукачів притулку. Окрему увагу звіт приділяє зростанню кількості кримінальних справ, порушених проти опозиційних політиків, неефективності корумпованої судової системи, збільшенню кількості випадків обмеження свободи зібрань та зростанню масштабів корупції.

У відповідь депутати від Партії регіонів та окремі представники влади назвали висновки звіту необґрунтованими. Зокрема, за словами заступника голови фракції Партії регіонів Вадима Колесніченка, документ Держдепартаменту абсолютно неправдивий. А радник президента Ганна Герман заявила, що картина, відображена у доповіді Держдепу США, безнадійно застаріла. На погляд п.Герман, сьогодні ця картина виглядає значно краще, ніж рік тому. Водночас, на тлі критики української влади з боку США, доповідач Моніторингового комітету ПАРЄ Марієтта де Пурне-Лундін висловила занепокоєння тенденцією згортання демократії в Україні, яке проявляється в ухваленні змін до Конституції, низькій якості судової реформи, організації та проведенні місцевих виборів тощо. Своєю чергою, екс-співдоповідачка Моніторингового комітету ПАРЄ, а нині президент Міжнародної громадської організації «Європейська медіаплатформа» Ханне Северінсен вважає недоцільним знімати процедуру моніторингу стосовно України через відсутність незалежного судочинства, засилля корупції та надмірну концентрацію влади.

Якщо реінкарнація можлива, то не виключено, що деякі представники нинішньої української влади у майбутньому житті можуть стати страусами, адже вважати, що ситуація з громадянськими правами за останній рік покращилася, може лише той, хто або не має поняття, що таке громадянські права, або засунув голову глибоко у багаті українські чорноземи. Свобода преси: пригноблюється... Право на мирні зібрання: обмежується... Свавілля міліції: зростає... Ставлення офіційних державних установ до біженців, шукачів притулку та затриманих осіб: значно гірше, ніж дозволяють міжнародні стандарти... Медичне обслуговування: не заплатиш — не виживеш... Вибори: проходять з серйозними порушеннями...  Політичне переслідування опонентів: панує... Боротьба з корупцією: політично мотивована та вибіркова... Судова система: повністю корумпована...  Неурядові організації: нові закони покликані контролювати та обмежити їх діяльність… Закон про вибори: переглянуто без належної консультації з громадськістю… Позови до Європейського суду з прав людини: вже 129 тис. чекають на розгляд, а нові продовжують надходити… А втім, Ганна Герман в чомусь таки права.  Звіт США дійсно застарів, адже реальність уже значно гірша.

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com