Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Катастрофа і наслідки

Зазнала катастрофи російська ракета «Прогрес М-12М».  На 325-ій секунді польоту (в цей час працював третій ступінь) сталося порушення роботи двигуна, що призвело до його аварійного відключення. Приблизно в цей же час з кораблем був втрачений зв’язок — від нього перестала поступати телеметрична інформація. Незадовго до втрати зв’язку було зареєстровано падіння тиску в паливному баку ракети. В результаті транспортний корабель на задану орбіту виведений не був. Уламки апарату впали в Чойском районі республіки Алтай. За словами очевидців, вибух від падіння було чутно за 100 кілометрів. Старт «Прогресу М-12М» відбувся з космодрому Байконур. У космос корабель повинна була вивезти ракета «Союз-У». Корабель повинен був доставити на орбіту декілька тонн корисних вантажів, включаючи пальне, їжу і воду. Попередній невдалий старт відбувся 18 серпня 2011 року. Тоді ракеті «Протон» не вдалося вивести на орбіту супутник зв’язку «ЭКСПРЕСС-АМ 4».

***

Катастрофа російського вантажного корабля «Прогрес» може негативно відбитися на програмі досліджень, що проводяться на МКС. Екіпаж станції, можливо, доведеться скоротити, пише Space.com. Керівник програми МКС в NASA Майкл Саффредіні сказав, що запасів продовольства на станції досить, до того ж до кінця цього року планується запуск ще двох «Прогрессів».

У разі призупинення польотів російських вантажівок екіпаж МКС теоретично може пропрацювати на наявних запасах до польоту європейського корабля ATV — 3, старт якого запланований на березень наступного року. «Якщо ми раптом опинимося в такій ситуації — а я в цьому дуже сумніваюся, — якщо нам доведеться чекати готовності ATV-3, не думаю, що ми не зможемо забезпечувати працю екіпажа до цього моменту», — заспокоїв Саффредіні.

У вересні на Землю повинні повернутися росіяни А.Борисенко і О.Самокутаєв і американець Р.Гаран. Їх зміну на МКС повинен доставити російський «Союз». Проте ракета «Союз-ФГ», яка виводить на орбіту пілотовані кораблі «Союз», і «Союз-У», що виводить на орбіту «Прогресси», мають загальні елементи. Тому не виключено, що програма стартів буде переглянута. У такому разі екіпаж МКС доведеться зменшити з шести чоловік до трьох.

При цьому відстрочити повернення космонавтів на Землю неможливо, оскільки «Союзи», на яких після закриття програми Space Shuttle здійснюються усі пілотовані польоти, можуть знаходитися в космосі не більше напівроку. Нині до станції пристиковано два кораблі цього типу, і терміни їх перебування на орбіті збігають.

Майкл Саффредини заявив, що і з екіпажем з трьох чоловік робота на МКС цілком можлива, але це «матиме наслідки для наукових досліджень на борту». Головною проблемою він назвав нестачу запчастин для туалетів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com