Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ШОУ МУСИТЬ ТРИВАТИ

Саміт Україна — Євросоюз завершився тим, що сторони, як і прогнозувалося, так і не уклали яких би то не було конкретних домовленостей. Втім, за підсумками зустрічі було зроблено спільну заяву, в якій усі учасники переговорів із задоволенням відмітили досягнення загального розуміння за текстом Угоди про асоціацію.

Вже одного цього вистачило для того, щоб представники Партії регіонів, практично захлинаючись від захвату, заявили про беззастережні успіхи, досягнуті на саміті. Так, за словами представника президента у Верховній Раді Юрія Мірошніченка, учора відбулася полі­тична легітимізація угоди про асоціацію що, фактично, і є парафуванням цієї самої угоди.

У свою чергу глава постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи, регіонал Іван Попеску заявив, що саміт видався успішним, оскільки «заява відкрила практичний шлях по швидкому закінченню усіх технічних моментів, після яких можна буде парафувати документ, підписати і почати його ратифікацію в парламентах країн-учасниць Євросоюзу».

В той же час, представник України при ЄС Костянтин Єлисеєв вважає, що сенс саміту набагато глибший, ніж просто в підписанні або не підписанні якихось домовленостей. За його словами, угода про асоціацію з Європейським Союзом буде потужним інструментом в руках українського суспільства для того, щоб давити на владу з метою здійснення необхідних перетворень, які дозволили б модернізувати Україну і «сенс угоди, — це план модернізації української держави».

Залишився задоволений результатами і президент України Віктор Янукович. «Українська сторона задоволена результатами сьогоднішнього саміту. Вважаю, що він по праву може вважатися етапною подією в розвитку двосторонніх стосунків», — сказав він.

При цьому глава держави підкреслив, що вже готовий до «прискореної технічної підготовки угоди до підписання».

Проте, судячи з усього, до цього не готовий Євросоюз. За словами президента Ради ЄС Херманя ван Ромпея, європейська сторона розділяє бажання підписати Угоду про асоціацію, але це залежатиме від внутрішньої ситуації в Україні. Поки ж ця ситуація викликає у європейської сторони серйозне занепокоєння. «Наша стурбованість пов’язана з певною заполітизованістю судової системи в Україні. Свідченням цього є справа Юлії Тимошенко», — відмітив Ромпей, додавши, що також йдеться про свободу слова в Україні і свободу зборів. Він прямо заявив, що справа екс-прем’єра — політично-мотивована.

Він також додав, що в цьому контексті дуже важливе проведення майбутніх парламентських виборів відповідно до демократичних стандартів і порадив Україні продовжувати тісну співпрацю з Венеціанською комісією.

У свою чергу представник ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що подальший діалог про асоціацію України в Євросоюз розвиватиметься за принципом: уранці гроші — увечері стільці. «Я не можу передбачити, яким буде рішення, проте, ймовірно, що якщо і далі розвиватиметься така ситуація і нічого не зміниться, то буде важко підписати і ратифікувати цю угоду», — сказав Тейшейра, відповідаючи на запитання, чи буде підписане і ратифіковано Угоду, якщо в Україні продовжуватимуть розвиватися цензура, заборона на мирні збори і, найголовніше, карні процеси проти представників опозиції.

Опозиція, до речі, результати саміту назвала беззастережно провальними.

Глава комітету Верховної Ради по закордонних справах, бютівець Олег Білорус пояснив цю позицію тим, що нічого істотного так і не було підписано — сторони обмежилися лише деклараціями в цілому. «Європа у черговий раз відмітила проблеми України — виборче застосування права, справа Юлії Тимошенко, тотальна корупція в судах», — відмітив нардеп.

«Це говорить про те, що ми залишаємося там же, де і були. Дуже хочеться сподіватися, що все-таки наступного року Угода про асоціацію буде парафована і процес піде так, як повинен. Хоча з тим, як влада відноситься до зауважень ЄС відносно виборчого застосування права, надій на те, що наступного року щось зміниться, дуже мало», — додав Білорус.

Проте в керівництві МЗС України не схильні до таких драматичних оцінок ситуації. Що характерно, це стосується усіх керівників зовнішньополітичного відомства — і минулих, і нинішніх. Так екс-міністр закордонних справ Петро Порошенко упевнений, що в цілому минулий саміт — це успіх для України. Але, в той же час, він відмітив, що якби Угода про асоціацію була парафована, то Янукович поїхав би в Москву домовлятися про газ з більш виграшної позиції.

Ще один колишній міністр закордонних справ — Борис Тарасюк — упевнений не дивлячись ні на що Угода про асоціацію з ЄС буде парафована максимум до кінця січня. «Європейський парламент рекомендував Раді Європейського Союзу і Європейської комісії, щоб це сталося до кінця поточного року. Чи відбудеться до кінця року? Залишилося мало днів... Це станеться десь в середині січня. Це технічна процедура. Усе, в принципі, узгоджено», — сказав він.

Проте в найбільш веселкових фарбах ситуація представляється нинішньому главі МЗС Константину Грищенко. За його словами, гарантією членства України в Європейському Союзі є бажання досягти цієї мети, підтримка народом європейських прагнень і географічне розташування країни.

При цьому він завірив, що усі претензії до української влади обов’язково будуть враховані. Тому що українська влада взагалі відкрита і здатна слухати критику, що висловлюється на її адресу. «Ми передбачали зустрічі і з громадянським суспільством, і з опозицією. Це відкритість влади і здатність слухати ті месиджі, які йдуть від тих, хто її критикує», — сказав Грищенко.  Більше того, він упевнений, що однією Україною процес інтеграції не обмежиться. «Я вважаю, що наступним етапом повинно стати, звичайно ж, розширення ще далі, оскільки Європа не обмежується Україною. Ми всі разом повинні хотіти, щоб наші сусіди на межах разом з нами мали таку ж можливість і хотіли б цього», — підсумував він.

Євгенія МАЗУР
ЛIГАБiзнесIнформ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com