Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВЛАДА ІНІЦІЮЄ ДІАЛОГ

Нещодавно виданий президентський указ, покликаний сприяти розвитку громадянського суспільства в Україні, експерти оцінюють як спробу влади нав’язати «згори» діалог з громадськими організаціями. Допоміжним органом у цій справі має виступити Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства, головою якої призначено радника президента М.Ставнійчук. До складу Ради включено 16 українських громадських організації.

Підготовку державним Національним інститутом стратегічних досліджень спільно із залученими експертами доповіді про стан розвитку українського громадянського суспільства визначено як початковий етап реалізації намірів влади. На основі цієї доповіді планується створення Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та низки законопроектів в сфері третього сектору.

За словами голови Ради М.Ставнійчук, завданням новоствореного органу є взаємодія уряду, наукових кіл та експертів у виробленні підходів до здійснення державної політики щодо сприяння розвитку громадянського суспільства. Своєю чергою, експерти третього сектору сподіваються, що Координаційна рада стане реальною платформою для налагодження конструктивного діалогу між владою і громадянським суспільством в Україні заради проведення реформ, покращення ситуації з демократією і підвищення загального добробуту населення.

Підтвердженням серйозності намірів влади розвивати громадянське суспільство може стати факт ухвалення найближчим часом законопроектів «Про громадські організації» і «Про благодійництво та благодійні організації». Відтак, влада отримала нагоду не на словах, а на ділі довести, що її ініціатива діалогу з громадянським суспільством не є черговим актом окозамилювання.

Видимість діалогу – це єдине, на що діючий уряд спромігся у своїх спробах налагодити контакт із громадянським суспільством, однак слова у нього ніяк не перейдуть у діло. Поза сумнівом, налагодження діалогу мало б стати кроком у правильному напрямку. Та про який діалог може йтися при зіткненні діаметрально протилежних політичних світів і полярних політичних культур?  Пам’ятаючи «заслуги» нинішньої влади у таких сферах, як забезпечення вільних та справедливих виборів, дотримання громадянських прав та права на вільне зібрання, незалежність судів і свобода преси, важко сприйняти чергові декларації про благі наміри у сфері регулювання діяльності громадянського суспільства.

Громадянському суспільству не потрібна координаційна рада. Натомість, воно гостро потребує політичного середовища, у якому люди можуть вільно висловлювати свою громадянську позицію та будувати справедливе суспільство, де панує верховенство права, а не атмосфера страху і залякування, де державний апарат ефективно працює в інтересах усіх громадян, незалежно від їхніх фінансових можливостей та соціального статусу.

Вельми тривожним симптомом є те, що Координаційна рада, виявляється, покликана визначати «взаємодію уряду, наукових кіл та експертів у виробленні підходів до здійснення державної політики щодо сприяння розвитку громадянського суспільства». Відколи це громадянському суспільству  став потрібен уряд? Суть роботи громадянського суспільства полягає у тому, щоб регулярно доводити до відома уряду, як, на думку суспільства, необхідно здійснювати управління країною. Вже саме визначення завдань Координаційної ради відображає справжні наміри владного режиму, а саме: контролювати діяльність громадських організацій, щоб не дати їм «розгойдувати човен».

 Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com