Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЮНЕСКО захистить нашу спадщину?

Провідні музейники України просять керівництво України та ЮНЕСКО вжити термінові заходи, аби припинити знищення «Київської фортеці».

Про це йдеться у зверненні гендиректора Національного Києво-Печерського Історико-культурного заповідника, директора Національного заповідника «Софія Київська», директора Херсонського краєзнавчого музею, директора дніпропетровського Історичного музею, директора Національного художнього музею України, гендиректора Національного заповідника «Херсонес Таврійський» та інших.

 За словами авторів звернення, впродовж останніх років та на початку 2007 року в Києві склалася надзвичайно небезпечна ситуація у справі охорони та збереження пам`яток найбільшого у світі фортифікаційного комплексу Київської фортеці — пам`ятки національного значення, яка, згідно з чинним законодавством, не підлягає приватизації.

Музейники нагадують, що у жовтні 2006 року Київрада продала основну частину території Башти №5, «і вже наприкінці року, в новорічну ніч, і на Різдво було здійснено наймасштабніше з часів ординського нашестя знищення історичних фортифікаційних споруд».

“На жаль, цю територію і пам`ятки досі не передано на баланс музею. Це відбувається попри протести дирекції музею «Київська фортеця», киян та широке висвітлення в засобах масової інформації», — зазначається в документі.

Крім цього, як йдеться далі у зверненні: «На останній сесії Київради було продано ще дві земляні пам`ятки фортеці — просто як звичайні земляні ділянки. Одна з них, окрім усього, є частиною території архітектурного заповідника, який на обліку в ЮНЕСКО: Старо-Печерська фортеця і Києво-Печерська лавра в межах оборонних споруд (вали, бастіони, флеші)».

Водночас, на думку авторів звернення, «певні сили намагаються замінити охорону музею та пам`яток, які в нього на балансі».

Також автори звернення стверджують, що останнім часом на директора пам`ятки-музею «Київська фортеця» Кулініча «чиниться грубий тиск, лунають погрози звільнення, в пам`ятку-музей направляють перевірки, аби змусити його замовкнути та підписати незаконні дозвільні документи».

У зв’язку з цим автори звернення просять керівництво держави і ЮНЕСКО вжити заходи, аби припинити знищення пам`яток історичної спадщини і повернути їх у власність громади, зберігши цілісність єдиного комплексу Київської фортеці, припинити переслідування колективу й директора «Київської фортеці» та ухвалити закон про цей музей.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com