Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Австралію визнано країною з найвищим добробутом

Австралія визнана най­більш процвітаючою країною у світі. Вона стала лідером у свіжому рейтингу оприлюдненому Lega­tum Institute. Україна опинилася на 68 місці, сусідня Росія в даному рейтингу опинилася на 57-м місці, Білорусь, — на 78-му, Молдова на 84-му, а Польща — на 39-му, повідомляє газета Дело.

У першу десятку рейтингу, крім Австралії, потрапили: Австрія, Фінляндія, Німеччина, Сінгапур, США, Швейцарія, Гонконг, Данія, Нова Зеландія.

Оцінка держав проводилася за 44 параметрами, серед яких рівень доходів, економічний розвиток і задоволеність життям людей в країні. Враховувалися також такі показники, як здоров’я нації, існування якісної освіти і релігійна свобода. «Метою нашого рейтингу є визначення рівня процвітання не самої країни, а її населення, задоволеності життям всіх громадян», — пояснив ві­це-президент Legatum In­sti­tute Вільям Інбоден.

Так, найрозвиненіша система освіти, на думку укладачів рейтингу, в Ав­стрії, найбільш здоровий спосіб життя ведуть австралійці, а у Фінляндії працює найбільш ефективний уряд, який забезпечує високий рівень життя своїх громадян.

«Позитивними сторонами розвитку України є висока конкурентоспроможність ринку і хороший рі­вень освіти в країні. Най­більш вразливими місцями є рівень життя і здоров’я українців», — сказав Райан Стрітер, начальник проектів Legatum Institute.

На думку укладачів рейтингу, Україна могла б зайняти місце і вище, але цьому перешкодила політична нестабільність. «Помаранчева революція в Україні у 2004 році стала початком нової епохи реформ, дала надії на ста­більність і зростання економіки. З того часу ситуація зі свободою слова покращилась, але подаль­ші реформи були зупинені політичними сварками і корупцією. Крім того, в Україні одні з найвищих показників розповсюдження ВІЛ у світі», — говорять в Legatum Insti­tute.

Оптимістичніше на місце України в рейтингу дивиться директор Центру досліджень соціальних процесів «Експерт» В’ячеслав Ковтун. Експерт вважає, що соціальні стандарти життя населення підвищуються, а політична нестабільність на добробут не впливає. «Економіка України вже давно адаптувалася до політичних негараздів і не реагує на них», сказав Ковтун.

Фахівці Legatum Insti­tut також прийшли до висновку, що головним показником задоволення людей життям в країнах з низьким рівнем доходу (до 10 тисяч доларів на людину в рік) є рівень заробітної плати. Важливу роль для бідних країн відіграє також сімейний затишок і релігія. Так, наприклад, Йемен, який зайняв останнє, — 104-і — місце в рейтингу, є найбільш релігійною країною, проте рівень життя і доходів у ньому найменший.

Звернімо увагу, що рівно рік тому бідними себе назвали і 85% українців.

У багатих країнах (дохід більше 20 тисяч доларів на людину в рік) основним критерієм є якраз не матеріальні показники. Такі як можливість здобуття освіти, доступ до якісної медицини. Крім того, у всіх країнах, що увійшли до першої п’ятірки рейтингу, спостерігається високий рівень довіри до уряду.

Крім того, в липні був озвучений рейтинг найщасливіших країн світу. Першою у списку опинилася Данія, останньою — Зімбабве. Україна у списку відсутня, як і в списку щасливих країн Європи.

А ось у міжнародному рейтингу рівня корупції у державному секторі за 2008 рік, опублікованому у вересні, Україна опинилася на 134-му місці. Таку ж оцінку отримали Пакистан, Ліберія і Нікарагуа.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com